Steun ons en help Nederland vooruit

Route66 FAQ

Programma

Is Route66 een opleidingsprogramma?
Niet in de traditionele zin van het woord. Route66 bestaat bij de gratie van bevlogen deelnemers. Zij spelen dan ook de grootste rol in het bedenken en organiseren van de programmaonderdelen. Je hebt zelf dus veel inbreng en speelt een bepalende rol in het programma.

Wat wordt er van mij verwacht binnen Route66?
Deelname aan Route66 is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Er wordt van je verwacht dat je aanwezig bent op het introductieweekend, op alle Routezaterdagen (iedere eerste zaterdag van de maand m.u.v. augustus) én de landelijke partijcongressen. Ook dien je een inhoudelijke bijdrage te leveren aan het programma, bijvoorbeeld door een aantal zaterdagen (mee) te organiseren. Daarbij kun je worden gevraagd om een bijdrage te leveren aan projecten voor de partij.

Waar vinden de themazaterdagen plaats?
De Routezaterdagen kunnen in het hele land plaatsvinden. Voor elke themazaterdag zoeken we een locatie die past bij het thema. Zo waren we in juli in Wageningen voor een themazaterdag over gezonde voeding en de suikertaks, hebben we op de Amsterdamse wallen een dag over het prostitutiebeleid gehad, en vond de dag over sociale woningbouw plaats in het hoofdkantoor van een grote woningcorporatie.

Wie zouden mijn toekomstige mede-routers kunnen zijn?
Om een idee te krijgen van de huidige routers: kijk op deze pagina waar een aantal deelnemers aan Route66 zich voorstelt. Er staan ook twee interviews met de oud-routers In-Young en Christopher op de website.

Is Route66 alleen interessant voor aspirant-politici?
Zeker niet. Hoewel het programma wel veel kansen biedt aan aspirant-politici is dat geen vereiste. Het gaat er om dat je maatschappelijk betrokken en geïnteresseerd bent.

Is het introductieweekend verplicht? Ik zit in januari namelijk in het buitenland.
Ja, deelname aan het introductieweekend is verplicht en een selectiecriterium. Het introductieweekend vindt plaats in januari.

Moet ik elke eerste zaterdag van de maand aanwezig zijn? Ik ga eind van het jaar namelijk drie maanden op wereldreis.
Ja, je dient aanwezig te zijn op alle eerste zaterdagen van de maand. Met uitzondering van augustus en januari. Tevens wordt je verwacht gedurende het introductieweekend van 25-27 januari 2018, het vaardighedenweekend in het voorjaar (wordt nog gepland) en de buitenlandreis in het najaar (eens in de twee jaar naar het Europees parlement en in het andere jaar naar een locatie met politiek thema, bijvoorbeeld rondom de Brexit in 2017).

Welke kosten zijn aan deelname verbonden?
De jaarlijkse kosten zijn € 125,- ten behoeve van het programma. Voor het introductieweekend, het vaardighedenweekend en het werkbezoek aan het buitenland wordt een extra eigen bijdrage gevraagd van elk ongeveer € 100,-. Daarnaast moet je rekening houden met reiskosten voor het bezoeken van de verschillende activiteiten en bijeenkomsten.

Selectie en aanmeldingseisen

Wanneer kan ik mij aanmelden voor Route66?
Tussen 1 en 26 oktober 2019 kan je je aanmelden voor de lichting van 2019.

Ik ben nog niet lang lid van D66. Maak ik kans om geselecteerd te worden?
Als je voor 1 juli 2018 lid bent geworden kan je deelnemen aan Route66. Je haalt namelijk het meest uit Route66 als je de partij al (enigszins) kent.

Ik ben klaar met mijn opleiding maar heb nog geen (relevante) werkervaring opgedaan. Kom ik in aanmerking voor Route66?
Ja, Route66 is bedoeld voor partijleden tussen de 25 en 33 jaar die niet (meer) voltijd onderwijs volgen. Je komt dus ook in aanmerking voor Route66 als je klaar bent met een opleiding maar (nog) niet werkt.

Ik ben student, kan ik deelnemen aan Route66?
Als voltijds student kun je nog niet deelnemen aan Route66, tenzij je vóór 1 januari gaat afstuderen. Zodra je niet meer studeert voltijds naar school gaat, ben je van harte welkom je aan te melden voor een volgende lichting.

Ik ben nog geen 25 jaar, kom ik in aanmerking voor Route66?
Route66 staat open voor partijleden die op 1 januari 2019 tussen de 25 en 33 jaar oud zijn. Mocht je op 1 januari 2020 nog geen 25 jaar zijn dan kom je helaas niet in aanmerking voor de komende lichting van Route66. Zodra je 25 jaar bent nodigen we je van harte uit je aan te melden voor een volgende lichting.

Ik heb geen politieke ervaring, maak ik kans geselecteerd te worden voor Route66?
Jazeker, politieke ervaring is geen vereiste voor Route66. Maatschappelijke betrokkenheid en zin om je politieke ambities te onderzoeken wel.

Is het verplicht om voor mijn aanmelding een essay te schrijven?
Het essay als vorm is niet verplicht. Wel vragen we je iets te maken (of schrijven) waarmee wij inzicht krijgen in wat jij van een bepaald maatschappelijk relevant thema vindt. Hierin mag je zo creatief zijn als je zelf wil. Een essay mag dus ook, maar moet niet.

Waarom maken jullie gebruik van de Belbin teamrollen?
We hechten veel waarde aan het zijn van een effectief team. Hiervoor betrekken we er de Belbin teamrollen bij, zodat we zoveel mogelijk verschillende types en rollen kunnen selecteren. Dit zorgt ervoor dat we een gemêleerd gezelschap vormen waarbij de groepsdynamiek groot is en de kans het grootste is dat ieders leerdoelen worden bereikt.

Wat kost Route66 aan tijd?
Dit verschilt heel erg. Er wordt van je verwacht dat je bij alle zaterdagen, congressen en weekenden aanwezig bent. Deze organiseer je mede met een aantal andere Routers. Tevens zijn er een aantal commissies waarin je participeert. Je bent buiten de zaterdagen en weekenden gemiddeld 1-2 uur per week kwijt aan Route66, maar dit kan sterk oplopen voor een Route66 activiteit (bv. een zaterdag) die je organiseert.

Ik heb een andere vraag. Hoe kan ik contact met jullie opnemen?
Dat kan via route66@d66.nl.

 

Laatst gewijzigd op 22 november 2018