Steun ons en help Nederland vooruit

Interview met In-Young

Wie ben je?

Rotterdammer In-Young Park (29) belandde na een bachelor politicologie en internationale betrekkingen in Engeland en een master internationaal recht en internationale betrekkingen aan de VU bij de Rijksoverheid. Op dit moment is zij werkzaam bij het ministerie van OCW, waar ze zich focust op de EU. Deze internationaal georiënteerde D66’er houdt van reizen en heeft veel vrienden in het buitenland. Lid van D66 werd In-Young in haar studententijd, bij Route66 kwam ze begin 2014. “Ik verwachtte er vooral leuke, eigenzinnige mensen te ontmoeten.”

Waarom Route?

“Wat de partij betreft ben ik eigenlijk altijd ‘slapend’ lid geweest van D66 en wilde wel actief worden maar wist niet goed hoe. Toen ik in 2012 voor het eerst een congres bezocht was het direct een spannende: dat was de dag dat het kabinet Rutte-I viel. Het nieuws kwam binnen tijdens het congres. Tijdens de opwinding sprak ik hier ook een deelnemer van Route en die vertelde zulke leuke verhalen en was zo enthousiast dat ik dacht: daar moet ik bij!”

“Na dat gesprek zag ik Route als een mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten: kritische, eigenzinnige, betrokken mensen van mijn leeftijd. Ik had niet direct politieke ambities, mijn motivatie om me aan te melden was vooral persoonlijk. Ik wilde iets met mijn ideeën en mening kunnen doen, hieraan handen en voeten geven. Daarnaast sprak de opzet ervan me ook aan: een commitment van twee jaar waarbij de Routers zelf het programma bedenken, organiseren, en uitvoeren.”

Wat doe je bij Route? Waar zien we het terug in je agenda?

“Afgelopen juli heb ik mijn eerste Routezaterdag morgen organiseren. Ik had zelf voorgesteld om een dag over de creatieve industrie te doen. Dat leek me erg boeiend, juist omdat ik er niks van wist. Samen met vier mede-Routers zijn wij ons erin gaan verdiepen. We wilden laten zien hoe de interdisciplinaire samenwerking binnen de creatieve sector kan bijdragen tot het oplossen van maatschappelijke problemen. Ook heb ik het team ’s avonds uitgenodigd op het ministerie om onze plannen te bespreken. Zo’n overleg gaat over de inhoud: wat willen we behandelen, welke vaardigheid willen we leren, en wie komt er spreken? Maar ook over praktische zaken als de lunch.”

“De diversiteit in de groep zorgde er ook voor dat we een groot netwerk bleken te hebben: met elkaar hadden we allerhande contacten in de creatieve sector. Op de zaterdag zelf kwam Jeroen van Erp van het Topteam van de Topsector Creatieve Industrie spreken. Het is leuk om te zien hoe enthousiast mensen reageren als je ze vraagt om te helpen of te komen spreken. Onze locatie was een echte filmset in Amsterdam Noord. Daar hebben we naast een verdieping in de praktijk ook onze creatieve vaardigheden aangescherpt met een korte workshop over creatief en conceptueel denken. Zo gingen Routers bijvoorbeeld aan de slag met props uit het decor. Mijn doel op die dag was mensen nieuwe inzichten geven. Als je van je mede-Routers hoort dat het een ‘echte eye-opener’ was dan werkt dat enthousiasmerend.”

Hoe bevalt Route? Wat levert het jou op?

“Met stip op één: het leren kennen van nieuwe mensen. Je leert echt van elkaar. Routers komen uit alle hoeken van de maatschappij. We hebben onder andere een jurist die zich inzet voor de rechten van asielzoekers, een leraar op een middelbare school in Overijssel en een programmamanager bij Natuurmonumenten. Mensen met ervaringen en verhalen. De verscheidenheid aan Routers geeft mij heel veel plezier en ik heb het idee dat ik door die mensen de wereld beter leer kennen.”

“Door Route is de drempel voor mij veel lager geworden om actief te worden in de partij. In bijvoorbeeld thema-afdelingen, in campagnes. Zo heb ik tijdens de Amsterdam Gay Pride op de D66-boot gestaan en gedanst om onze steun aan de LHBT’ers kenbaar te maken. Iedereen doet zijn best, ook binnen de partij, om jou te helpen en jou een rol te laten spelen in de partij. Dat hoeft niet direct zo hoogwaardig als op de kieslijst staan voor de Tweede Kamer. Maar als je kenbaar maakt wat je wil, zijn er zoveel mogelijkheden. Ik wil daar nog zo veel meer gebruik van maken!”

Wat zou je over Route willen meegeven?

“In de selectieprocedure: wees jezelf en vertel je eigen verhaal. En zorg dat je een reden kunt geven waarom jij je aangetrokken voelt tot D66. Dat hoeft niet groots te zijn maar moet wel van jou zijn. Mocht je het gevoel hebben dat je past binnen D66 en je had altijd actiever willen zijn maar nooit echt gedurfd, zoals ik, meld je dan gewoon aan. Zo simpel is het. Het begint gewoon bij het verlangen: dit wil ik.”

Laatst gewijzigd op 22 november 2018