Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 8 oktober 2017

RouteCollege Effectief Altruïsme

Ik heb het enorme geluk dat ik van mijn passie en idealen mijn werk heb kunnen maken. En dat mocht ik 11 september met de andere Routers delen, in mijn RouteCollege over effectief altruïsme.

Effectief altruïsme is in essentie heel simpel: proberen zoveel mogelijk bij te dragen aan een betere wereld. Om dat te bereiken passen effectief altruïsten wetenschappelijk bewijs en gezond verstand toe. Het gaat dus in essentie om het combineren van hart en hoofd.

Maar hoewel de definitie simpel is, is effectief altruïsme in de praktijk brengen een stuk ingewikkelder. Je moet bijvoorbeeld moeilijke keuzes maken, want je kunt niet alles tegelijk doen. Wat zijn de meest urgente problemen om aan te pakken? Aan welke problemen kun je zelf het beste werken? En hoe pak je deze problemen zo effectief mogelijk aan?

Effectief altruïsme is nog geen 10 jaar oud, maar wereldwijd houden inmiddels duizenden effectief altruïsten zich met dit soort vragen bezig. Een verscheidenheid aan organisaties gaan de uitdaging aan. Wil je bijvoorbeeld weten bij welke goede doelen iedere euro buitengewoon veel kan betekenen? Kijk dan eens naar het onderzoek van GiveWell. Of wil je informatie of advies over hoe je met je carrière een grote impact kunt maken? Ga naar de website van 80,000 Hours.

In Nederland hebben we in januari Stichting Effectief Altruïsme Nederland opgericht, met de missie mensen aan te moedigen en in staat te stellen zoveel mogelijk goed te doen. We doen dat onder andere door het aanbieden van lezingen en organiseren van evenementen. Maar ook door effectief altruïsten die initiatief nemen te ondersteunen.

Want dat is één van de dingen die effectief altruïsme mijns inziens zo fantastisch maakt. Het maakt niet uit of ik direct iets doe voor een betere wereld, of iemand anders daarbij help. Het maakt niet uit of ik daarvoor de eer krijg.

Het gaat erom dat die betere wereld er komt!