Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 4 februari 2018

Kennismaking in de Politieke arena


Na het goede nieuws in december, dat ik mocht instromen in dit young professional programma, duurde het nog ruim 1,5 maand voordat ik alle andere routers zou gaan ontmoeten. Natuurlijk had ik er al een aantal gezien rond de sollicitatiegesprekken en in de koffiekamer van het Landelijk bureau. Echter had ik veel mensen nog niet gezien en was ik erg benieuwd wie deze mensen waren, wat ze doen en wat hun politieke idealen zijn. Na een OV-fiets opgehaald te hebben in het doolhof van Utrecht Centraal fietste ik samen met een andere router naar het Fort aan de Klop in Utrecht.

Al bij binnenkomst viel mij de relaxte sfeer op van een warme groep mensen. Iedereen praatte met elkaar, iedereen gaf elkaar handjes en al snel leidde de gesprekken tot een mooie kennismaking met gedeelde idealen. Het onderscheid tussen eerste en tweede jaars valt nauwelijks op. De officiële opening kwam vrij snel daarna, waarna we in vier groepen werden opgedeeld en door middel van een gaaf spel elkaar leerde kennen. Er werden in het spel veel politieke spelletjes gespeeld van manipulatie, onderhandelen, achterkamertjespolitiek, discussiëren met elkaar en de knoop doorhakken. De strategie van de spaghettitoren verschilde nogal en net zoals in de echte politiek wint niet altijd dat team met de beste strategie. De Tony Chocolonely werden enthousiast gedeeld met andere teams en er volgde nog veel gezelligheid op de verdere avond. Met onder meer mooie gezellige gesprekken over het Midden-Oosten conflict, altruïsme, de bijstand, de energietransitie en het leven van de verschillende routers. Net als in de tweede kamer ging het debatteren door tot in de laatste uurtjes en ook hier waren enkelen aanwezig in een redelijk beschonken toestand.

De volgende ochtend stond iedereen er weer en kon er gewerkt worden aan het politieke programma van Route66 voor 2018. Iedereen kwam met verschillende ideeën die de hele dag verder werden uitgewerkt. Door middel van het doordraaien kon er worden meegedacht over de richting van het thema, de leerdoelen voor de routers en de politieke relevantie voor D66. Hier kwamen uiteindelijk 19 thema’s uit en ook 3 vaardigheden en een vaardigheid voor het vaardighedenweekend. Deze werden uiteindelijk allemaal gepitched waarbij het opviel dat er veel politiek talent aanwezig was door veel sterke, enthousiaste pitchen.

Tussen al deze politieke thema’s door was er ruimte voor een presentatie van Tweede kamerlid Rob Jetten en een presentatie van Eerste kamerlid Annelien Bredenoord. Ze vertelden over hun portefeuilles, hun ambities en er werden politiek interessante vragen gesteld. Dit leidde onder meer tot input in de thema’s waar de 19 thema’s uiteindelijk werden teruggebracht tot 6 thema’s, en er 2 vaardigheden werden gekozen voor de vaardigheid-zaterdagen en de vaardigheid voor het weekend werd verkozen.

Na deze spannende stemronde was er natuurlijk best wat politieke spanning ontstaan tussen de verschillende routers. Dit kon prima worden geuit door het spelen van een professioneel moordspel, waarin intriges, geheimen en smoezelen constant aan de oppervlakte lagen. Dit paste natuurlijk prima in het politieke landschap. De moordenaar werd uiteindelijk ontmaskerd, waarna er lekker gegeten kon worden en er nog een groep de stad in ging en een groep op locatie bleef voor spelletjes. Aan beide kanten ontstonden er verhalen die aan de ene kant het daglicht nauwelijks konden verdragen als dat het input was voor sterke inside jokes en onderhandeling voor in het verdere Route-programma.

Na opnieuw een korte nacht kon er de volgende dag worden ingeschreven op de organisatie van alle thema-zaterdagen, weekenden, reis en commissies. Daarnaast was er een presentatie van het Landelijk Bureau en werd er gezamenlijk opgeruimd en afgesloten. Ik ga met onwijs veel inspiratie, enthousiasme en 39 nieuwe politieke maatjes weer op huis aan. Ik heb vertrouwen in een prachtig Route jaar, ben moe van alle politieke dossiers, maar kijk ook uit naar alle prachtige dagen, weekenden, avonden en momenten waarop we dieper op politieke thema’s zullen ingaan! Ik waan  mij een echte politica met alle indrukken, maar weet ook dat de wekker de volgende dag weer gewoon gaat voor een sollicitatiegesprek. Wel met nieuwe politieke bagage, inspiratie en voor mijn gevoel 39 politieke vrienden. Ik val als een roos in slaap, het route-programma is voor mij echt begonnen!

Thomas Pruijsen